facebook twitter

Konfliktråd er fantastisk hjælp til ofrene

Det handler ikke om tilgivelse. Det handler ikke om at undgå straf. Det handler alene om offeret og faktisk også gerningsmanden. Sådan lyder beskriver en koordinator fra politiet konfliktråd.
  15/4-2016

Nordsjællands Politi har gjort flittigt brug af   konfliktråd, siden ordningen blev indført i politiet for over seks år siden.

Erfaringerne er generelt meget positive – og sagerne varierer fra chikane, mobning og røveri til grov vold og voldtægt.

Alt er muligt.

Alle de steder, hvor et offer har brug for og ønsker svar – og alle de steder, hvor en gerningsmand gerne vil give dem.

- Som voldsoffer, offer for chikane, udnyttelse eller voldtægtsoffer sidder personen tilbage med adskillige ubesvarede spørgsmål. Hvorfor gjorde han det? Hvorfor lige mig? Og ofte en stor frygt, som æder sig ind på hverdagen og koster sygefravær og ødelægger livet. Det bliver ikke bedre af en lille erstatning for svie og smerte og en dom til gerningsmanden. Der mangler stadig svar. Ofrene kommer ikke videre. Her har konfliktråd været fantastisk i de fleste tilfælde, fordi det giver en fred og en mulighed for at komme videre. Det sparer samfundet for så meget i sygefravær, lægebehandling og lidelse, fortæller Charlotte Wegener, politiassistent og utrættelig motor bag konfliktrådet i Nordsjællands politi.

Ledelsen bakker op

Hun og de øvrige mæglere har kredsens ledelse med.

- Vi tror på det her. Vi tror på, at det er et godt tiltag, som sætter offeret i centrum, og at det virker. Vi tror på, at vi sparer samfundet for mange penge, fastslår fungerende politidirektør, Mogens Hendriksen.

Fra øverste ledelse og ned er der opbakning til, at de sager, som kan komme i konfliktråd, skal i konfliktråd. Det gælder også anklagemyndighedens jurister.

Muligheden forelægges ofre og gerningsmænd tidligt i sager – og ikke som en fjern mulighed, halvhjertet, af måltalspligt, eller noget farligt og besværligt. Men som et tilbud, de skal tænke over og mærke grundigt efter i maven, fordi det giver en mulighed for at komme videre.

Offerets eneste centrum

Konfliktråd arkiveres let i puljen med langhårede ord, som dækker over lilla pædagogik. Et offer og en gerningsmand mødes i halvanden time under ledelse af en mægler for at forklare deres oplevelser og følelser omkring en kriminel handling. Det lyder måske simpelt og halal-hippie-agtigt.

Men det er langt fra tilfældet, lyder det fra folk, som har arbejdet med konfliktråd.

- Det handler ikke om tilgivelse. Det handler ikke om at undgå straf. Det handler alene om offeret og faktisk også gerningsmanden. For sidstnævnte får ofte en forståelse for, hvad den egentlige konsekvens af kriminaliteten er, nemlig et menneske, en familie, personer, som er ødelagt og ikke kan komme videre. Og det rammer faktisk de fleste hårdt. Men det påvirker ikke straffen eller giver rabat. Sagen kører stadig. Gerningsmanden får stadig sin dom uden nedslag. Det er slet ikke omdrejningspunktet. Omdrejningspunktet er den mægling, hvor en masse myter og frygt aflives. Og hvor et offer får chancen for at slippe fri af af sin frygt, det findes der ikke mange andre muligheder for herhjemme, fortæller Charlotte Wegener.

Et stærkt værktøj

Netop derfor mener hun også, at det er fantastisk at opleve, hvor godt brugerne af konfliktråd tager imod tilbuddet, og også at det er politiet, som faciliterer konfliktrådet.

- De får en stor tryghed, netop fordi vi som politifolk står for det. Det giver politiet en mulighed for at være andet end straf. Faktisk er de i reglen dybt imponerede og tilfredse med politiet, og det skaber en forståelse, som kan bruges senere. Det er en god investering, siger Charlotte Wegener.

Konfliktrådet er slet ikke benyttet i den udstrækning, som gør det til et godt værktøj for politi og samfund.

- Tænk i forhold til integration, i forhold til politiets måde at kunne fungere på og løse konflikter i udsatte områder. Tænk på de sager, som vælter frem med mobning og sexvideoer delt mellem unge på skoler og i gymnasier. Vi kan løse så mange konflikter og hjælpe folk videre. Og samtidig gavne politiet med forståelse og nedbryde fordomme. Vi lærer også at se os selv i spejlet og måske forstå, hvordan vi bliver opfattet. Det er et stærkt værktøj, siger hun.

 

Underlagt målkrav

Konfliktråd har i de senere år været underlagt måltal.

Derfor har rådet og brugen af rådet været bredt ud i alle kredse, men med Nordsjælland som klart flittigst bruger.

Målkravene gælder stadig, men der er slækket på dem. Det betyder også, at man fra øverste hold skønner indsatsen som vigtig og prioriteret.

- Her har vi et værktøj, som vi og ofrene sukker efter. Og et problem vi bare ville skubbe over til kommuner, sygekasser og andre offentlige kasser uden at hjælpe. Vi har også selv utrolig god hjælp af det, så det må ikke ske. Man kan sjældent måle velvære, og alle de penge man sparer. Men hvis man kunne, ville alle nok have armene i vejret, mener Charlotte Wegener.