facebook twitter

Hvor går man hen efter et overfald?

Ofre for overfald, røveri eller andre forbrydelser kan have brug for at udveksle erfaringer med andre, der har oplevet en lignende situation. Lars Ingemann, politiassistent på Station City, har sammen med sin ekskæreste oprettet offerforum.dk, et virtuelt rum, hvor ofre kan udveksle historier og erfaringer.
  26/5-2014

Den aften, hvor Mette Hansen pludselig kiggede ind i løbet på en pistol, ændrede noget sig. Hendes billede af sig selv som stærk, karriereminded og fyldt med ressourcer fik en ny dimension.

- Jeg reagerede meget stærkt efterfølgende. Jeg blev meget angst, bange for at gå ud og bange for at kigge ud af vinduet. Når jeg var ude, var jeg bange, hvis der kom en mand gående mod mig, fortæller Mette Hansen.

Røveriet foregik bare 50 meter fra hendes hjem, hvilket var med til at øge utrygheden. Ville manden med pistolen komme tilbage? Holdt han øje med hende? Ville hun møde ham en aften på vej til den metrostation, hvor røveriet foregik?

- Jeg gik hos en krisepsykolog og fik egentlig en fin form for hjælp. Men folk reagerede meget forskelligt på det, jeg havde oplevet. Nogle kunne ikke forstå, at jeg reagerede så stærkt – for der var jo ikke sket mig noget. De kunne ikke forstå den angst, som var forbundet med at blive frarøvet sine ting og truet med en pistol.  Derfor havde jeg utrolig meget brug for at møde andre, der havde været udsat for noget i samme stil. Jeg følte, at jeg reagerede helt unormalt, og alt for stærkt, og det blev jeg ked af, fortæller Mette Hansen, der var sygemeldt i tre uger efter røveriet.

På tidspunktet for røveriet var hun kæreste med Lars Ingemann, politimand på Station City. Han kunne bidrage med viden om, at røverier oftest er helt tilfældige, og at sandsynligheden for at løbe ind i gerningsmanden igen var meget lille.

- Som politimand møder jeg jo ofre for forbrydelser ganske kortvarigt. Ved at se hvad Mette har gennemlevet, er jeg blevet mere opmærksom på, at den slags kan få store konsekvenser for både vidner og ofre. Jeg gør meget ud af at forklare folk, at de skal vide, at der kan komme en eftervirkning, og at de kan få hjælp til at håndtere det, siger Lars Ingemann.

Offerforum.dk

Ideen til offerforum.dk kom Lars Ingemann på under en nattevagt, hvor tankerne om, hvordan han kunne hjælp sin kæreste ud af den angst, hun udviklede oven på røveriet.

- Det var som om, der manglede noget i de allerede eksisterende tiltag, som trængte til at blive fyldt ud. Der findes forskellige rigtig gode tiltag som Offerrådgivningen med flere, hvor der sidder professionelle personer klar til at hjælpe. Men der findes ikke noget sted, hvor man som offer for alle typer af sager, kan møde ligesindede, der har haft samme oplevelse som en selv. Derfor fik jeg ideen til at starte hjemmesiden, fortæller Lars Ingemann, som kort efter fik Mette Hansen med i projektet.

Det er tre år siden, Mette Hansen oplevede røveriet. Offerforum.dk er startet for Lars og Mettes egne penge, og de håber, at der med tiden vil komme midler fra fonde ind, så driften kan løbe rundt. De er stadig i en fase, hvor de har brug for at gøre opmærksom på, at forummet findes, så de personer, som kan få glæde af siden, finder frem til den.

- Jeg håber, at kolleger rundt omkring i landet måske vil tjekke siden og henvise til den, hvis de oplever mennesker i jobbet, som efter en forbrydelse eller en voldsom hændelse har brug for at mødes og skrive med ligesindede. Det kan være i alle typer af sager - fra indbrud, stalking og færdselsuheld til vold, hatecrime, røveri og voldtægt. Alene i København var der i 2013 næsten 1.200 registrerede anmeldte røverier. Jeg er sikker på, at nogle af ofrene, vidnerne eller de pårørende fra disse sager kunne have glæde af det, hjemmesiden tilbyder, siger Lars Ingemann.

 

På sitet er tilknyttet en psykolog og en kriminolog, der begge blogger om de menneskelige konsekvenser af forbrydelser, ligesom det er muligt for alle at oprette en profil og gennem den beskrive, hvordan man har oplevet en forbrydelse. Det er også muligt at printe en folder, som kan udleveres til ofrene for en forbrydelse.