facebook twitter

En trussel mod sikkerheden i resten af verden

Københavns Lufthavn er gatekeeper i forhold til rejsende fra tredje lande. Her er det altså meningen, at man stopper personer, der for eksempel udgør en trussel mod sikkerheden. Det oplevede fagbladet DANSK POLITI et eksempel på under et besøg i lufthavnen.
  20/6-2014

En afghansk mand bliver taget til side under en kriminalitetskontrol af et fly fra Istanbul. I hans taske ligger papirer, der viser, at hans visumansøgning er afvist af de danske myndigheder, da andre landes myndigheder anser ham som en mulig trussel mod sikkerheden. Til gengæld har han fået svensk visum, og er nu på vej mod sin danske kone, der har en nyoprettet c/o-adresse i Sverige. Det får personalet i lufthavnens Doku-center til at stille følgende spørgsmål:

- Hvorfor har svenskerne givet manden visum, hvis de danske oplysninger viser, at han bliver vurderet til at være en trussel?

- Hvorfor er hans danske kone flyttet til Sverige på en c/o-adresse efter afslaget på dansk visum?

- Kan ægteskabet være arrangeret for at fremskaffe et visum til manden?

 

Politiet i lufthavnen kontakter mandens danske kone. Forinden har man skaffet oplysninger om den c/o-adresse, han har opgivet, hvor konen efter sigende bor. Hun kan dog ikke svare på hverken husnummer, etage, eller hvordan omgivelserne ser ud.

- Hvis hun ikke bor i Sverige i virkeligheden, har man skaffet sit visum på et falsk grundlag. Den her slags sager tager det måske to politifolk en hel dag at komme til bunds i. Og fordi svenskerne har givet visum, er muligheden for, at vi i sidste ende må sende ham videre til Sverige stor – også selvom vi vurderer, at han og konen inden længe flytter til Danmark, og han nok ikke rejser ud, når de tre måneder, visummet gælder, er gået, fortæller Johnny Robin Jørgesen fra lufthavnens Doku-center.

Det går som spået. De svenske myndigheder vil ikke annullere det udstedte visum, og inden dagen er gået, er den afghanske mand indrejst i Schengen.

 

Ikke tid til de illegale

- Vi ser rigtig mange mærkelige ting. Hvis vi havde tid, kunne vi gå mere i dybden med flere sager, fortæller Johnny Robin Jørgensen.

Doku-centret tæller i alt 10 ansatte. En af deres opgaver er at holde kontakten til flyselskaberne, som de taler med, når der på en ankomst fra et Schengen-land er oplysninger om for eksempel illegale rejsende.

- Vi kan ofte se profiler, som vi har erfaring for kan være rejsende på illegale papirer, fylde en stor del af flyselskabernes passagerlister. Så kan vi lave en kriminalitetskontrol på flyankomsten, hvis personalesituationen tillader det, fortæller Johnny Robin Jørgensen.

Det, han og hans kolleger især kigger efter ved gatetjek på non-Schengen fly og kriminalitetskontroller fra interne Schengen fly, er falske og ægte pas, der misbruges af andre rejsende.

- Vi har netop talt med svensk politi, der oplyser, at der er stor svindel med ægte pas, som bliver benyttet af folk, der ligner personen på billedet. Altså personelfalsk. Det er ikke unormalt, at en svensk indvandrer i gennemsnit mister 10 pas. Dem ser vi mange af her i lufthavnen. Problemet er i øvrigt også stort i Danmark, hvor 35.000 pas blev meldt stjålne i 2013. De bliver solgt for op til 10.000 kroner, så der er store penge i det, siger Johnny Robin Jørgensen.