facebook twitter
BLOG

Måltal - med mere mening og mindre kvantitet

"2018 er det rent faktisk hensigten at måltal skal give mening"

Læs blog

Sure svenskere

En Facebook-gruppe for utilfredse politifolk i Sverige, som også administreres af en ansat i det svenske politiforbund, er røget ud i en mediestorm. Flere af gruppens 5.000 medlemmer har nemlig brugt siden til skrive deres mening om ledere og politikere, og har generelt sat politiet i et skidt lys.
  29/10-2013

”Hvilken ballade. Jeg ville ønske, at jeg og min Sigge (tjenestepistol, red.) kunne være der.”

Sådan lyder en af de mange kommentarer, som er dukket op i de svenske medier, plukket fra en lukket Facebook-gruppe for utilfredse politifolk.

UMF hedder gruppen. Det er en forkortelse for ”Utilfredse, Misfornøjede og Forbannede (sure, red.)”.

Gruppen blev oprindeligt startet af utilfredse, yngre politifolk – blandt andet i protest mod det svenske politiforbund, Polisforbundet. De var trætte af, at svenske politifolk har markante lønforskelle og vilkår – alt efter geografien. Politifolk i Stockholm og Skåne tjener således væsentligt mere end politifolk, som arbejder i Nordsverige. Der er tale om en forskel på mange tusinder af kroner.

300-500 yngre svenske kolleger etablerede i 2011 i den forbindelse en aktion under overskriften ”No more peanuts”, som vakte stor opmærksomhed i hele Sverige, særligt i forbindelse med aktionen ”kolde fødder”, hvor kolleger i en nordlig del af Sverige ikke kunne få udleveret sokker, på trods af en streng vinter med ned til 35 minusgrader.

Utilfredsheden blandt de yngre stak så dybt, at det svenske politiforbund oplevede et fald i medlemsprocenten – pt. er den nede på 94 procent.

Derfor valgte Polisforbundet midlertidigt at ansætte en af de mest kritiske, yngre kolleger som ”ombudmand”. Formålet var at få inspiration, ligesom man ønskede at tage kritikken til sig og nuancere debatten. Det betyder også, at det svenske politiforbund deltager i administrationen af og i debatten i den nu berømte Facebook-gruppe.

UMF har 5.000 medlemmer på Facebook, heriblandt formanden for det svenske politiforbund, Lena Nitz.

Men ikke alle følger åbenbart retningslinjerne for god debatskik og forsigtighed.

Herunder har kommentarer om at ”skyde stenkastende unge”, kritik af politiledere og hån af kendte personer, samt ønsker om at planere Husby (den forstad til Stockholm, som i foråret var hjemsted for bilbrande og voldsomme optøjer igangsat af primært utilfredse unge indvandrere). 

Politiets håne-gruppe
På siden fremgår også holdninger om, at de svenske medier er styret af venstreekstremister, som holder fast i mytedannelser, fremfor virkeligheden.

Alt det har man kunnet læse om i svenske medier i slutningen af oktober.

Således er gruppen allerede døbt ”Politiets håne-gruppe” i overskrifterne, og artikler viser fotos af alle de ansatte i forbundets ledelse som er med i gruppen.

Afsløringerne har ført til en dyb beklagelse fra det svenske politiforbund.

Her udtaler formand Lena Nitz:

- Indlæggene er fuldstændigt uacceptable. De strider mod alt det, som politiet skal stå for: Nemlig respekt for mennesker. Men skal kunne stole på, at politifolk er rare, og de her indlæg peger på det modsatte. Jeg skammer mig, når jeg ser det her, siger hun.

Lena Nitz beklager, at Polisförbundet ikke har været mere opmærksomt på at få slettet krænkende og uacceptable indlæg fra Facebook-siden, og opfordrer alle, som administrerer gruppen, om at være opmærksomme fremover.

Den svenske rigspolitichef har ligeledes stået frem med bekymring over, at politifolk kan ytre sig på den måde. Men da det er en privat side, kan han ikke som sådan skride ind.