facebook twitter

Kriminalassistenten, der vil skrive troværdige krimier

Arne Woythal, 58-årig kriminalassistent i Københavns Vestegns Politi, samt forfatter med en mission om at skrive realistiske og troværdige kriminalromaner. Foto: Byens Forlag
Arne Woythal debuterede i efteråret som forfatter med kriminalromanen ”De dræbtes advokat”. Bind to i serien om kriminalassistenten Rasmus Berg er snart færdigskrevet – samtidigt med at Arne Woythal passer sit fuldtidsjob som efterforsker i Københavns Vestegns Politi.

- Mit mål er at skrive kriminalromaner, som er realistiske og troværdige, så politifolk kan holde ud at læse dem, fortæller han.
  6/3-2017

Arketypen i en nutidig kriminalroman er en mandlig efterforsker, der er alkoholiseret – måske endda på stoffer – og som er bitter, vred og i konflikt med mange af sine kolleger og omgivelser.
58-årige Arne Woythal smiler, mens han beskriver ovennævnte romanfigur. 

- Det er en tyk kliché. Sådan er vi politifolk jo slet ikke. Jeg vil ikke lyde skinhellig, men vi er ordentlige mennesker, der springer på arbejde, når der sker et drab – også selvom vi har fri. Vi er ikke alkoholiseret eller specielt konfliktfyldte. Derfor er det vigtigt for mig at have en hovedperson i min kriminalroman, som er en almindelig efterforsker, ligesom jeg gerne vil vise, at opklaring af forbrydelser ikke er et enmandsværk, men en kollektiv præstation, forklarer Arne Woythal.

Kriminalassistenten ved, hvad han taler om. Han har været ansat i politiet siden 1981 og har mere end 20 års erfaring med opklaring af drab. Først i afdeling A i Gladsaxe Politi og siden i Rejseholdets Drabssektion. Fra 2007 har han arbejdet som efterforsker i afdelingen for personfarlig kriminalitet i Københavns Vestegns Politi.

 

Realistisk fiktion

Hovedpersonen Rasmus Berg i Arne Woythals krimiserie er da også en midaldrende kriminalassistent, som arbejder i drabsafdelingen på politigården i Albertslund.

- Han er ikke mig, det er fiktion, men han låner min stemme en gang imellem. Det var oplagt at skabe en hovedperson på alder med mig selv. Jeg ville have meget svært ved at sætte mig ind i hovedet på en 35-årig kvinde, konstaterer Arne Woythal.

I det hele taget er troværdighed og realisme vigtige parametre for Arne Woythal, når han skriver sine bøger. Han ønsker ikke at pege fingre ad andre kriminalromaner. Han har blot kunnet konstatere, at han – og mange af hans kolleger – ofte finder mange faktuelle fejl, når politiets arbejde bliver beskrevet på bog eller i tv-serier.

- Mit mål var derfor at skrive en krimi, som politifolk kan holde ud at læse, fordi den er faktuel korrekt og realistisk, siger Arne Woythal.

 

En læsehest med skrivekløe

Men hvorfor i det hele taget kaste sig ud i at skrive en bog oven i et fuldtidsarbejde som efterforsker?

Arne Woythal forklarer, at han altid har været en læsehest og læser stort set alle genrer. Og når andre måske hører musik, når de kører bil eller spadserer en tur, så hører han lydbøger. Ordene og fortællingerne har altid fulgt ham, og han har også selv nemt ved det skrevne ord.
Derfor var det at skrive en bog et oplagt mål at sætte sig, da andre mål, som at gå Caminoen eller at have rejst verden rundt, var afkrydset på ”bucketlisten”.

Kriminalassistenten fandt dog ud af, at det ikke er så lige til at forme en bog.
- Jeg fandt ud at, at der er en årsag til, at så mange hovedpersoner i kriminalromaner er sure, bitre og alkoholiserede. En god bog skal indeholde konflikter og en udvikling af hovedpersonen, og det får man jo nærmest forærende ved at tillægge sine hovedperson sådanne egenskaber. Men jeg har så fundet nogle andre konflikter og udviklingsmuligheder til Rasmus Berg, fortæller Arne Woythal.

Han har deltaget i et par skrivekurser for at tilegne sig fortællegreb og –værktøjer, og ideerne til bøgernes plot får Arne Woythal fra sit mangeårige virke som efterforsker. Han benytter sig af elementer fra virkelige sager, han har beskæftiget sig med, og tilsætter en god portion fiktion.
- Jeg har jo oplevet utroligt meget gennem min tid som efterforsker, så der er nok at tage af, lover han.

 

Tre nej’er og et ja

Da sidste punktum blev sat i ”De dræbtes advokat”, sendte Arne Woythal den til tre forlag. De takkede alle nej. Han havde en aftale med sig selv, at hvis bogen ikke blev optaget af et forlag, ville han ikke selv udgive den, sådan som en del forfattere gør i dag. Så skulle den bare blive i skrivebordsskuffen. Men det fjerde forlag, som modtog hans bog, slog til. Det var Byens Forlag.

- Det var begrænset, hvad jeg skulle skrive om i bogen, og det var kun, hvis jeg selv ønskede det. Min redaktør, Rasmus Lund Nielsen, var dog knivskarp, og han bad mig overveje, om jeg havde den rigtige slutning. Det er en scene uden for Østre Landsret, hvor læseren blandt andet får at vide, hvilken straf gerningsmanden er blevet idømt. Min redaktør foreslog, at jeg sluttede bogen med afsnittet forinden, fordi den almindelige læser er ligeglad med, om gerningsmanden får 10 eller 12 år. Det er nok, at han er blevet fanget. Og min redaktør har jo ret – det er bare for os politifolk, at den sidste del af regnskabet er vigtig, erkender Arne Woythal, der ændrede sin slutning.

 

Den svære etter – den nemmere toer

”De dræbtes advokat” er nu udkommet i tredje oplag, og Arne Woythal har underskrevet en kontrakt med Byens Forlag om, at der en gang om året udkommer en ny bog i serien om Rasmus Berg. 

- Det er jo fantastisk, og det er langt lettere at skrive bog nummer to. Dels fordi jeg har fået mere struktur på skriveprocessen. Dels fordi flere døre åbner sig for én, når man kan kalde sig forfatter og har behov for at researche nogle ting, og ikke mindst fordi det nu er mere legitimt at sige derhjemme, at jeg lige sætter mig ind og skriver, griner Arne Woythal.
Bind to i serien om kriminalassistent Rasmus Berg udkommer til efteråret.

 

 

Se også interview med Arne Woythal på DANSK POLITIs YouTube-kanal.