facebook twitter

Lamperne blinker skrigende rødt

Det ser værre ud, end undersøgelsen påpeger, mener Jesper Bach, talsmand for beredskabet i København.
- For ti år siden hørte man næsten aldrig politifolk i beredskabet tale om at søge ud. I dag gør alle det. Det var et kald, nu er kaldet væk, og familielivet hænger i laser, forklarer han, og kalder situationen kritisk og meget alvorlig.
  15/2-2017

 

 

Jesper Bach er talsmand for beredskabet i København. Han er 42 år, har næsten 20 års erfaring, og fastslår, at han aldrig har oplevet en situation og stemning, der ligner den, der i øjeblikket præger beredskabet.

- Mange har mistet troen. De har mistet kaldet. De tror ikke længere på, at der er lys forude, eller at det bliver bedre. Så trist kan det konstateres, og det er sket på bare små fem år. Det er meget alvorligt, fortæller talsmanden.

Derfor er han heller ikke overrasket over, at en undersøgelse blandt 200 politifolk i beredskabet viser, at 60 procent overvejer at søge ud, og at 20 procent allerede har sendt ansøgninger. (læs artiklen: Beredskabet: Over halvdelen overvejer at søge ud af politiet)


- Virkeligheden kan dog faktisk være værre, end tallene i undersøgelsen viser, fordi undersøgelsen rummer svar fra alle politifolk i beredskabet. Også fra politifolk, som lige er startet og under uddannelse. De er sikkert noget mere positive og trækker resultatet i positiv retning, siger Jesper Bach. 

- Men for dem, som har arbejdet et par år eller længere, fylder snakken om at søge ud enormt meget. Det er noget, rigtigt mange overvejer og taler om. Og det bliver ikke bare ved snakken. Mange har forladt politiet til fordel for jobs og uddannelser i det civile. Fælles for disse nu tidligere polititjenestemænd er, at de elskede arbejdslivet i politiet. Problemet var, at de ikke kunne få arbejdet til at hænge sammen med privatlivet, og at de følte, at de blot var et ligegyldigt nummer i et stort system, der ikke lyttede til dem.

Værre om foråret

Dette var helt uhørt før i tiden.
- For bare ti år siden var det sjældent, at man overhovedet hørte nogen tale om at søge uden for nummer, siger Jesper Bach.

Han fortsætter:
- Og undersøgelsen er lavet i en roligere periode. Vi ved typisk, at stemningen falder ekstra om foråret, når alle arrangementerne, demonstrationerne, fodboldkampene og en lang række indsatser presser os yderligere og skal kombineres med restferie og ferieplanlægning.

Limen forsvinder

Ifølge talsmanden burde advarselslamperne blinke højrødt.

- Det handler nemlig om arbejdsmiljø. Om at have tid til familien. Og om at føle sig værdsat og en del af fællesskabet. Tjenesteplanlægningen og manglen på ressourcer har ødelagt alle dele. Kollegerne føler, de sidder fast, og har svært ved at få hjemmelivet til at hænge sammen. Limen, det der holdt det hele sammen så vidt, er ved at gå i opløsning. Det er fællesskabet og kollegialiteten. Den er på vej ud. Der er stordrift, man kender ikke sin køremakker, og ændringerne bliver hele tiden tromlet igennem fra oven, forklarer Jesper Bach.

Han mener, at der mange andre tegn på, at det går den forkerte vej.

- Flere søger ned i tid, når der indkaldes til delinger i weekenden, er der mange, som melder sig syge. De tør simpelthen ikke møde ind af frygt for, hvordan reaktionen bliver derhjemme. Sådan har det ikke været tidligere, fordi der gav man mere til gengæld for, at der var en fleksibilitet, så man kunne være sikker på at holde fri på mærkedage og ved familiearrangementer, siger Jesper Bach. 

Opgivelse

Talsmanden har svært ved at se, hvordan tilstanden kan ændres og rettes op.

- Der er så meget, der er gået galt. Der er en grundlæggende følelse af ikke at blive taget alvorligt. At der ikke bliver lyttet. At bare give op. Et eksempel er, at man i vores kreds samler hele beredskabet ét sted til trods for, at ingen, der arbejder i beredskabet, kan se fornuften eller fordelen ved det. Tværtimod. Beredskabet bliver endnu mere upersonligt, ukollegialt og fremmedgjort og langt fra borgerne. Og så bliver ændringen tilmed kommunikeret ud den 22. december via medierne og ikke internt til alle først. Mange har givet op, fordi det ikke giver mening, og fordi de føler, at øverste ledelse er mere end langt væk fra hverdagen og virkeligheden.

Han frygter konsekvensen.

- Når 20 procent ifølge undersøgelsen sender ansøgninger uden for politiet, og når jeg så tit hører kolleger tale om at søge ind på studier eller andet, så er det måske bare et spørgsmål om tid, før lavinen for alvor begynder at rulle. Det er gætværk, men den slags har det med at sprede sig hurtigt, siger Jesper Bach.